Een Q&A met TransIP

Nieuwe Trusted Solution partner voor Infotheek Group/HPE

Het Leidse webhostingbedrijf TransIP ging onlangs in zee met Infotheek. De deal rond de levering van een HPE-oplossing past prima in de eigenzinnige strategie van de groeier in webhosting. Hoe precies? We vroegen het aan Dolf Schimmel, DevOps Ninja bij TransIP.
Vertel eens, wie is Dolf Schimmel?

“Vier jaar geleden ben ik bij TransIP begonnen als systeembeheerder en dat werk doe ik nog steeds. Daarnaast vul ik een deel van mijn tijd met het inkopen van hardware.”

Zijn jullie een vrijgevochten bedrijf?

“We doen dingen graag anders. Kijk bijvoorbeeld naar onze opslagdienst STACK, waarbij we iedereen gratis 1.000 GB online opslag geven. Dit is een alternatief voor veelal Amerikaanse diensten die een paar gigabyte gratis bieden en waarvoor minder strikte privacyregels gelden. Op onze opslagdienst heeft alleen de gebruiker zelf toegang tot de gegevens. STACK laat zien wie wij zijn en is als het ware ons visitekaartje.”

Waarmee onderscheiden jullie je? 

“Er zijn in de IT heel veel standaardoplossingen. Daar kijken we naar en zeggen: da’s een leuk begin, maar nu gaan we onderzoeken of we de klant daar daadwerkelijk mee faciliteren. Voorbeeldje: in 2003 kon je .nl-domeinnamen alleen registreren door stapels papieren in te vullen. Wij hebben dat toen in een modern webformulier gegoten. Tegenwoordig registreer je domeinnamen overal volledig digitaal.” 

 

“Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen zich zelfstandig moet kunnen bewegen in de digitale wereld.”
Hoe ziet jullie DNA eruit?

“Zelfredzaamheid bepaalt ons DNA. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen zich zelfstandig moet kunnen bewegen in de digitale wereld. Met onze producten reiken we de middelen aan waarmee iedereen naar eigen inzicht zijn online dromen kan realiseren. Dat is dus ooit begonnen met domeinnamenregistratie. Kort erna is daar webhosting bijgekomen. We zijn colocatiediensten gaan aanbieden, zodat klanten hun eigen fysieke servers bij ons in het datacenter konden hangen. De focus is nu meer verschoven naar virtuele diensten. Met ons aanbod van VPS’en (virtual private servers, red.) houd je de vrijheid om je server in te richten zoals jij het wilt. Alleen hoef je nu zelf geen hardware meer in te kopen, dat doen wij voor je.”

Klantgericht dus?

“Met onze producten spreken we zowel de doorwinterde techneut aan die zijn infrastructuur zelf in de hand wil houden, als de internetgebruiker die een comfortabel digitaal leven wil leiden. Iedereen krijgt bij ons dezelfde support. We willen ervoor zorgen dat de klant zijn online project kan waarmaken, zonder zich te hoeven bekommeren om bijvoorbeeld de hardware, online bereikbaarheid of opschaling.”

Jullie groeien continu. How come?

“Elke dag blijven we onszelf en elkaar weer uitdagen. Supporters, developers en marketeers werken allemaal nauw met elkaar samen om de producten nog beter te maken. Door te blijven innoveren zijn we uitgegroeid tot hostingmarktleider in Nederland.” 

Speelt Infotheek ook een rol in jullie ontwikkeling?

“We zijn de afgelopen jaren bezig geweest met het professionaliseren van het inkoopproces, het optimaliseren van de supply chain en een dual supplier-strategie. Voor het optimaliseren zijn we gaan forecasten: hoeveel servers hebben we staan en hoeveel gaan we er nodig hebben? Voor de dual supplier-strategie zijn we via via bij HPE-partner Infotheek terechtgekomen. Die relatie was meteen goed.”

Waarin komt dat tot uiting?

“Voor onze VPS’en gebruiken we bladeservers: kant-en-klare blokken die je letterlijk in een kast kunt duwen, waardoor je niet iedere server opnieuw hoeft aan te sluiten met kabels en dergelijke. Fijn voor onze datacenter-engineers, want die kunnen de blades in zijn geheel vervangen, zonder nieuwe configuratie. Tegenwoordig bestellen we de HPE blades. Die worden geleverd door Infotheek en ook dat bevalt uitstekend.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit? 

“We blijven continu innoveren. En we willen, bouwend op onze Nederlandse reputatie als hostingmarktleider, verder uitbreiden in het buitenland.”

Foto: Floren van Olden

Een goed huwelijk

De overeenkomst tussen TransIP en Infotheek behelst een hardware-oplossing van HPE. Met HPE haalt TransIP zijn tweede leverancier binnen. Dit past bij de dual supplier strategy van het webhostingsbedrijf. Infotheek verstrekt de hardware en adviseert over de integratie daarvan met de Software Defined-systemen van TransIP.

Stephan Derksen, Director M&A and Strategy bij Infotheek: “HPE en Infotheek zijn samen opgetrokken in dit project. Voorafgaand aan de levering hebben we een succesvolle proof of concept geïmplementeerd. De levering behelst de complete building block. HPE OneView maakt het mogelijk om vanuit één centraal dashboard meerdere omgevingen te managen, monitoren en implementeren. Een ware differentiator voor een selfsupporting-partij als TransIP.”

Dolf Schimmel: “We willen dat iedereen de vrijheid heeft om altijd en op elk gewenst moment diensten bij ons af te nemen en op te schalen. Onze techneuten waren enthousiast over de integratiemogelijkheden in onze – doorgaans zelfgeschreven – backendsystemen, waarmee we de continuïteit van onze diensten kunnen blijven waarborgen.”

Arrow-prev Arrow-next