In the Picture

Op zeker varen

YachtCloud maakt slimme 
systemen voor superjachten

In de wereld van de superjachten loopt alles op rolletjes. Wie tientallen miljoenen betaalt voor een varend paleis, wil een koninklijke ambiance. Feilloos werkende technologie is een voorwaarde. Het Nederlandse YachtCloud, klant van Infotheek Group, heeft daarin een mooi aandeel.


YachtCloud
in kort bestek


Opgericht in
2014 door André Klepper
Aantal medewerkers
15
Business 
AV/IT-technologie en software voor superjachten (50-150 meter)
Vestigingsplaats
Rotterdam (Van Nellefabriek)
Site
www.yachtcloud.eu

In James Bondfilms is het superjacht een terugkerend decor, de glamour doet het goed op het witte doek. Minder zichtbaar is dat achter dit uiterlijk vertoon ‘een strakke organisatie met veel technologie’ schuilgaat, vertelt Roel van der Zwet, commercieel manager bij YachtCloud. “Het is een surreële wereld, maar aan onze kant van het verhaal is het keihard werken om tegemoet te komen aan de enorm hoge standaarden. De wensen van de opdrachtgever werken door in de hele keten.”

Kritische klanten

De Nederlandse jachtbouwindustrie is een wereldberoemde bedrijfstak. YachtCloud bemant daarbinnen een ‘super-niche’: AV-systemen, e-mail/internet-services en intelligente softwareproducten ter ondersteuning van de bedrijfsprocessen op zee. De eindklant – vaak superrijke Russen en Arabieren – is uitermate kritisch, volgens Van der Zwet: “Alles moet feilloos en snel werken, en goed gesupport worden. Systemen aan boord van jachten zijn anders ingericht dan aan wal. Er is beperkt of langzaam internet en daarbij zijn veiligheid en privacy vanzelfsprekend van extra groot belang.” Vandaar dat het IT-gedeelte aan boord veel aandacht krijgt. Elk superjacht heeft een eigen ETO (Engineering and Technology Officer), veelal bijgestaan door een IT-specialist: “Het zijn varende bedrijven, de captain is de CEO die een enorme operatie met tientallen crewleden runt. Voor ons is de crux: specifieke IT en software-ontwikkeling koppelen aan snappen wat aan boord nodig is, zowel voor de crew als voor de eigenaar. Onze IT’ers en ontwikkelaars hebben bijna allemaal een verleden in de jachtindustrie. Zij weten precies wat een perfect samenspel tussen mens en techniek vergt.”

Woekeren met ruimte

YachtCloud levert kant-en-klare systemen/producten, conform de wensen van de gebruiker: “De System Integrator die in opdracht van de werf werkt is doorgaans onze opdrachtgever. Zodra we de specifieke wensen kennen – het control-systeem, servers, opslagcapaciteit et cetera – bepalen we de hardware set-up en leverdata. Zodra we alle hardware binnen hebben, installeren en configureren we de software, zetten alle IP-adressen erin en bereiden de typische IT-inhoudelijke configuratie voor. In samenwerking met het team van de System Integrator zorgt onze support-afdeling er vervolgens voor dat alles geïntegreerd wordt en feilloos werkt.” Dat klinkt als een regulier proces. Maar de eisen aan boord zijn allesbehalve regulier. De hardware, bijvoorbeeld, moet klein zijn. Al heeft een jacht zestig ruimtes – geen uitzondering – het is altijd woekeren met de ruimte. Je moet ook de gym, de wijnkelder, de waterscooters, de filmzaal, de pooltafel, de Steinway-vleugel en het zwembad met jacuzzi kwijt.

Boven: Het entertainment systeem Omniyon in de slaapkamer van een superjacht. Rechtsonder: Omniyon systemen liggen klaar voor het volgende superjacht.

‘Gasten verwachten een seven stars experience, alles moet perfect kloppen. Daarom innoveren we ook continu’
De was doen

Omniyon is het control- en media-platform van YachtCloud. Afhankelijk van de autorisatie kan iedereen aan boord bijvoorbeeld de verlichting en temperatuur in ‘zijn’ ruimte regelen of bijvoorbeeld een steward roepen, via een daar geïnstalleerde iPad waarmee ook audiovisuele content (films, series, muziek) afgespeeld kan worden. YachtCloud levert ook die content. Van der Zwet: “Het idee is dat de eigenaar overal hetzelfde krijgt. Landhuizen, jachten, appartementen, waar ook ter wereld, Omniyon synchroniseert continu. Ook speciale wensen kunnen we honoreren. Als de eigenaar bijvoorbeeld een nieuwe film wil zien vóór de releasedatum, dan bestaat er een mogelijkheid voor een exclusieve preview.” De andere tak van sport is ondersteuning van de bemanning. Het product CrewBoard is het managementsysteem dat digitaal bijhoudt wie van de crew aanwezig is; zo kan de captain in geval van nood in één oogopslag zien wie er aan boord is, kan de kok zien wie er mee-eet en hoeft de bemanning niet meer het klassieke bord met aan-/afwezig-schuifjes te gebruiken. Om e-mailverkeer zo efficiënt, betrouwbaar en veilig mogelijk te laten verlopen, heeft YachtCloud TrueSync ontwikkeld.  Voor sommige processen zijn speciale toepassingen gemaakt, bijvoorbeeld voor de was. Voor de wás? Van der Zwet: “Op een jacht met tientallen vertrekken is dat een complex proces. Hoe moet je het jasje van de eigenaar behandelen? Waar in het proces bevindt zich de jurk van mevrouw? Hoe snel moet een kledingstuk klaar zijn? Dit kunnen klanten nagaan met LaundryBoard dat we met twee stewardessen hebben ontwikkeld.”

Precisiewerk

De waarde van de producten die YachtCloud aan klanten levert is onmiskenbaar. Van der Zwet: “Effectiever management, tijdsbesparing, verlaging van de foutgevoeligheid. Gasten verwachten een seven stars experience, alles moet perfect kloppen. Daarom innoveren we ook continu. Enerzijds verbreden we onze markt, de producten gaan we ook leveren aan hotels en paleizen. Anderzijds ontwikkelen we nieuwe toepassingen. We zijn nu bezig met een product dat alle gastprofielen kan vastleggen. Hoe wil iemand zijn koffie? Hoe koud moet de whisky zijn? Hoe dik mag het schijfje citroen in de cocktail zijn? Bizar misschien, maar in die mate van precisie werken wij.” Juist. Hoe wilde James Bond zijn Wodka-Martini ook alweer? Shaken, not stirred. Natuurlijk, geen probleem.

Foto's: Yachtcloud

Rechtsonder: YachtCloud team met in het midden oprichter André Klepper.