Maar liefst 418 duizend euro. Dat geldbedrag werd ingezameld tijdens het tweede IT4Kids-gala op zaterdag 28 oktober 2017. Dit betekent een bijna twee keer zo hoge opbrengst als die van het eerste gala in 2016.
Net als vorig jaar vond het event plaats in Hotel van Oranje in Noordwijk. De presentatie was in handen van Gordon. Bezoekers, onder wie topsporters, ondernemers en IT-giganten, genoten van een diner, muziek en dans. Zij doneerden gul via tafelverkoop, een loterij en een veiling met unieke items zoals een Ibizatrip inclusief meet & greet met Armin van Buuren, een circuitdag op Zandvoort met Max Verstappen en een diner in een luchtballon voor twaalf personen.
Mirjam Roos, voorzitter van de stichting IT4Kids is bijzonder blij met de opbrengst: “418 duizend euro! We moeten het nog even laten bezinken. Hiermee kunnen we heel veel kids aan het sporten krijgen. Wij zijn al onze donateurs, vrijwilligers en partners ontzettend dankbaar.”
De hoge opbrengst is buitengewoon goed nieuws voor kinderen in Nederland die niet de financiële middelen hebben om te kunnen sporten zoals leeftijdsgenoten. IT4Kids steunt sinds 2013 goede doelen die zich hiervoor inzetten. De stichting zamelt niet alleen via het gala geld in maar ook door organisaties in staat te stellen oude hardware te doneren. De restwaarde geeft IT4Kids door aan de goede doelen. Mirjam Roos: “Naast dat sporten plezier geeft, geloven we ook dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, discipline, beheersing, weerbaarheid en vertrouwen.”
De tijd dat IT en sport gescheiden werelden waren, is een eeuwigheid geleden. Cyriel Dessers (23), spits van het door Centralpoint.nl gesponsorde FC Utrecht, zegt niet snel nee tegen IT. Bij de arbitrage mogen ze van hem méér gebruik van technologie maken. Maar zijn smartphone zou hij wel wat minder willen gebruiken.
“Mijn iPhone. Ik lees er het nieuws op, doe mijn bankzaken en onderweg kijk ik live naar voetbalwedstrijden. Ik ben iets te veel op mijn telefoon bezig. Ik zag laatst dat daar een app voor is. Die houdt bij hoeveel tijd je online bent. Misschien moet ik die eens downloaden. ”
“Instagram vind ik leuk, maar ik gebruik het niet zoveel. Twitter gebruik ik om nieuws te volgen en meningen te lezen. Op Facebook post ik af en toe iets leuks, zoals een foto achter de schermen en via die weg kan ik fans bedanken. Als voetballer word je bekeken, daar moet je niet flauw over doen. Social media is dan een vorm van communicatie. Het hoort erbij.”
“Iedereen die een contract tekent bij de club, krijgt hierbij enkele richtlijnen voor de eigen social media-kanalen. Een van deze richtlijnen is bijvoorbeeld om wel een dialoog aan te gaan met supporters, maar discussies via bijvoorbeeld Twitter te vermijden. Het kost niet veel moeite je aan de afspraken te houden als je je gezonde verstand gebruikt.”
“Heel belangrijk. We kijken veel beelden terug en er worden allerlei analyses gedaan met de computer. Dankzij gps-data zien we bijvoorbeeld welke afstanden we afleggen tijdens het lopen.”
“Ja. Er is veel veranderd in de sport en het is sneller en fysieker geworden. Een scheidsrechter kan gewoon niet alles zien. Nu de techniek er is denk ik dat we daarmee vooruit moeten gaan.”
Foto: Mark Prins
Verspreid over Europa zijn vestigingen te vinden van de Infotheek Group. In ieder issue belichten we IT-trends in een van die landen. Deze keer: de Zweedse liefde voor de mobiele telefoon en refurbished.
Minecraft en Spotify komen er vandaan. Ericsson, een van de eerste in mobiele telefonie, is er geboren. En Skype was oorspronkelijk het idee van een Deen én een Zweed. Dus ja, Zweden is vooruitstrevend in IT. Misschien is het dan ook niet gek dat dit het eerste land lijkt te worden dat contanten vervangt door elektronisch geld. In het Zweedse openbaar vervoer kun je al jaren niet meer met munten of biljetten betalen. Niet-digitale Zweedse Kronen worden ook steeds vaker geweigerd in winkels en restaurants. Bij nog maar twee op de tien aankopen komt cash kijken. Een push aan het digitale betalen in Zweden geeft Swish. Dit is een app die vijf jaar geleden werd geïntroduceerd door de zes grootste banken. Swish koppelt je mobiele telefoonnummer aan je persoonlijke bankrekening, zodat je met je smartphone in een paar tellen direct geld kunt overmaken naar het telefoonnummer van vrienden en familie. Gratis. Al meer dan de helft van de Zweden gebruikt het en negentig procent van de inwoners onder de dertig jaar. Zelfs kerkcollectanten en daklozen schijnen te Swishen. Wie denkt dat de IT-gekke Zweed ook altijd wil betalen met de allernieuwste mobiele telefoon zit ernaast. Want naast de liefde voor IT heeft de Zweed een grote passie voor het milieu. Hergebruik van producten is er zeer populair. Dit wordt in Zweden gestimuleerd via een lager btw-tarief. Daardoor is er een gunstig klimaat voor initiatieven zoals de ReTuna Återbrucksgalleria in Eskilstuna, een shopping mall met vijftien winkels, tjokvol refurbished goed. Alles is hersteld, gerepareerd en verfraaid en dat maakt dit tot de overtreffende trap van de kringloopwinkel. U koopt er refurbished huishoudelijk apparatuur, meubels, bouwmaterialen, maar ook telefoons. Hoe u die betaalt? Al Swishend met uw oude telefoon natuurlijk.
Foto: Shutterstock
MVO Nederland wil bedrijven verleiden tot duurzamer inkopen. Reden dat de organisatie voor verantwoord ondernemen 7 november de workshop Van Inkoop tot Schroothoop organiseerde. Deze vond plaats bij Infotheek Group, in het grootste refurbishmentcentrum van Europa in Leiden. Daar verdiepten inkopers van 50 bedrijven zich in circulaire IT.
Bij de start van de workshop riep dagvoorzitter Hanneke van der Heijden van MVO Nederland de inkopers op om meters te maken. “Een beetje minder slecht is niet meer goed genoeg.” Voor duurzamere ICT moeten we volgens haar verder kijken dan technologische innovatie. Daarvoor is ook sociale innovatie nodig, bijvoorbeeld nieuwe samenwerking in de keten. Circulaire IT vraagt een andere manier van denken bij inkopers. Nu geldt soms nog ‘onbekend maakt onbemind’. Zo bestaat rond het aanschaffen van refurbished nog menig misverstand. Director Rent & Demo Joost Kokke van Infotheek Group peilde daarom via een ‘werpmicrofoon’ hoe dat in de zaal zat. Die bleek goed op de hoogte. De stellingen ‘refurbished apparaten zijn altijd oudere modellen’ en ‘je kunt alleen refurbished smartphones en pc’s kopen’ werden ontkennend beantwoord. Na het betoog van Kokke deelde manager ICT-werkomgeving Rijk Maurice Boiloie zijn lessen van duurzame ICT-aanbestedingen bij de rijksoverheid. Het Rijk heeft volgens hem een ‘hele hoge ambitie’ in circulaire IT en heeft dit via de aanbestedingen onder de aandacht gebracht bij leveranciers. “Op een aantal punten zijn we geslaagd, op andere nog niet” zei Boiloie Geslaagd is volgens hem de aanschaf van refurbished printers. “Dat leverde eerst discussie op. Maar toen het bijna 80 procent in de prijs bleek te schelen, vond men het heel interessant.” Na een rondleiding bij Infotheek Group vond een paneldiscussie plaats. Boiloie ging in gesprek met Erik van Assen (Nevi), Klaas van der Sterren (RWS) en Manuel Sosa (HP). Zij kwamen onder meer tot de conclusie dat zowel social enterprises als grote spelers nodig zijn voor meer circulaire IT. Tijdens afsluitende sessies wisselden de inkopers met elkaar oplossingen uit om duurzamer ICT inkopen te versnellen, zoals ‘vaker kennis delen’. De workshop zelf bood voor dat laatste voldoende gelegenheid. Yacht-inkoper Mila Lazic keek achteraf tevreden terug: “Ik ben geïnspireerd geraakt door de verhalen, de voorbeelden en het kijkje bij Infotheek Group. Dan gaat het gelijk meer leven.”
Joshua Cheptegei heeft de Zevenheuvelenloop gewonnen. Hij maakte indruk bij de hardloopwedstrijd over 15 kilometer. Met 41 minuten en 16 seconden miste hij op slechts drie seconden het wereldrecord. Bij de vrouwen zegevierde Birke Debele in 48.52. Die overwinning was een verrassing. Dat gold niet voor de winnaar van de door Scholten Awater gesponsorde Bedrijvenloop. Daar zegevierde RadboudUMC voor de derde keer, gevolgd door Politie Nederland, ook een vaste waarde op het podium. Nieuwkomer Run2Day werd derde.