Unboxing

ICT-manager Leon van Lare:

‘Refurbished project was een knaller’

Zijn laatste bestelling bij Infotheek Group betrof zes laptops met Windows 10. Met die hoge kwaliteit computers maakte Leon van Lare van de Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) zijn stafdienst blij. Als ICT-manager bij een voortgezet onderwijsorganisatie met elf locaties bestelt hij constant IT-hardware. In4it vroeg hem naar zijn visie op IT-inkoop.

Hoe belangrijk is IT voor jullie? 

“Wij willen IT zien als een nutsvoorziening. Uitval van een glasvezelverbinding is erger dan een uurtje geen water, want het primaire proces staat op zijn kop. Binnen en buiten de lessen willen veel mensen het internet op, personeel en leerlingen.”

Hoe maakt de scholenstichting haar IT-keuzes? 

“We opereren op dat vlak niet als één stichting. De ene school kiest voor iPads, de ander voor Chromebooks en de meeste kiezen Windows. Scholen verschillen en maken daarom ook verschillende keuzes.” 

Hoe zorgen jullie ervoor dat de kosten binnen de perken blijven? 

“Als stichting hebben we één contract voor de glasvezelverbindingen, één voor de inkoop van IT-hardware en één contract voor het outsourcen van IT-diensten. Dat vergroot de betrouwbaarheid, veiligheid, voorspelbaarheid én betaalbaarheid. Luxe dingen kopen we niet. Wie daarvan afwijkt, moet de noodzakelijkheid aantonen.”

Welke rol speelt Infotheek Group?

“Een best belangrijke rol. We hebben een contract vanuit een Europese aanbesteding en daar besparen we mee. En ze denken steeds met ons mee, bijvoorbeeld over de aanschaf van refurbished apparaten. SOML was daar wat vies van. Maar toen één van de scholen in de knel kwam met de begroting, hebben we het geprobeerd en het project werd een knaller. Refurbished was de grote succesfactor.”

Staan er nog nieuwe ontwikkelingen op de planning? 

“Ja, we zijn bezig om als stichting een gezamenlijke visie over Bring Your Own Device op te bouwen. Die mogelijkheid past bij onze onderwijsvisie van het gepersonaliseerde leren, maar wat heb je nodig? Wie betaalt wat en hoe regel je verzekeringen? Wij hebben besloten dat de scholen kunnen meebetalen en dat we ouders richting een door ons aanbevolen leverancier sturen. Zo bewaken we de kosten en de kwaliteit. Met die leverancier willen we een portal bouwen. ”

Foto: John Peters

Arrow-prev Arrow-next